• România este situată în Europa de Est.
  • Populația României este de aproximativ 19.900.000 conform ultimului recensământ (2014).
  • Guvernul raportează că populația etnică română este 88,6%, 6,5% maghiari, 3,2% romi, 1,7% altele (statistici non-guvernamentale arată că populația romă este mult mai probabil în jur de 9% din populație.)
  • Mai mult de 10% din populație a părăsit România în ultimul deceniu.
  • România a fost admisă în Uniunea Europeană în ianuarie 2007.
  • În județul Mureș în anul 2015 au fost declarați abandonați 1800 de copii din totalul de aproximativ  70000 de copii de la nivelul țării.
Romania Map
Statue

România în trecut

România a fost numită odată “Parisul Estului” și era cunoscută ca o “insulă latină în marea slavilor.” Această națiune din Europa de Est au suferit sub dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu după Al Doilea Război Mondial până în 1989. În timpul regimului lui Ceaușescu, biserica a fost persecutată aspru. Sărăcia a crescut puternic după prăbușirea economică din 1980. Ca urmare a unei vizite în China și Coreea, Ceaușescu a decis că el să fie onorat public precum ceilalți lideri comuniști. Se organizau parade numeroase în onorarea lui. În timp ce oamenii sufereau pentru a supraviețui prin implementarea unui sistem de raționare a alimentelor și resurselor necesare zilnic, el a construit un palat extravagant ”Casa Poporului” – a doua cea mai mare clădire din lume.

În decembrie 1989, a izbucnit o revoluție în urma căreia regimul Ceaușist a fost înlăturat. Ca urmare a Revoluției, România a luptat pentru a deveni o națiune democratică. Corupția continuă la toate nivelurile societății. Totul de la impozitare până la politica pentru protecția copilului este afundat în mentalitatea comunistă veche si indiferentă. Aproape 10% dintre români au părăsit țara  după revoluția din 1989 pentru a încerca să găsească o viață mai bună .

România în Prezent

România este o țară în tranziție. Nu este neobișnuit să vezi combinații drastice dintre vechi și nou. De exemplu, ai putea vedea o mașină nouă de lux oprită langă un cal și o cârută, sau ai putea vedea un porc sacrificat pe marginea drumului lângă un panou publicitar pentru un hotel de cinci stele, sau să vedeți cerșetori de etnie romă în fața marilor supermarketuri.

Orașele mai mari devin mai curate și încep să arate mai occidental. Deși economia a crescut furtunos, românul continuă să supraviețuiască cu salarii medii lunare de mai puțin de 1200 de lei pe lună. Cele mai multe dintre sate par să dispară în timp și viața aici se mișcă într-un ritm lent, cu puține schimbări în ultimii ani.

Abuzuri asupra copiilor orfani au fost scoase la lumină la începutul anilor 1990 și continuă să atragă atenția mass-media din întreaga lume. În mod tragic, rata de abandon a copiilor nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani conform rapoartelor UNICEF. Mulți dintre acești copii sunt din familii de etnie romă. Autoritățile române au făcut unele îmbunătățiri majore în ultimii cinci ani, dar continuă să lupte pentru a oferi o protecție reală copiilor vulnerabili, aflați în situații de risc.

Targu Mures