Contextul în care lucrăm

Cultura Română Despre Orfani

Chiar dacă guvernarea dictatorială comunistă de aproape cincizeci de ani s-a încheiat în 1989, moștenirea oribilă a lui Ceaușescu nu a luat sfârșit. Deși au existat îmbunătățiri majore, ca urmare a atenției sporite asupra problemelor sociale ale României venită din partea Occidentului și a Uniunii Europene, viitorul pentru majoritatea copiilor abandonați și în situație de risc continuă să fie sumbru. Lupta noastră cea mai mare în a-i ajuta pe acești copii se leagă de indiferența multor politicieni români. Chiar dacă au avut loc unele îmbunătățiri ale sistemului de protecție a copilului ca urmare a intrării  României în Uniunea Europeană în 2007, realitatea despre abuz, neglijență și indiferență este evidentă încă în întreaga țară. Din cauza presiunilor politice intense din partea unor politicieni UE neinformați, Autoritatea Națională Română pentru Protecția Copilului și filialele sale județene locale s-au străduit să prezinte o imagine pozitivă pentru Occident. Costul acestei indiferențe se vede în continuare pe fețele copiilor care nu își găsesc un loc în acestă lume și nicio speranță pentru viitorul lor.

Camp Kids

Zeci de mii de copii români abandonați și orfani trăiesc într-o anumită formă de îngrijire instituțională: orfelinate de stat, case de tip familial, precum și diverse forme de plasament familial.

Ogra

Zeci de mii de copii romi din România trăiesc sub nivelul sărăciei, și unii sunt neoficial abandonați pe străzi sau în secțiile de pediatrie ale spitalelor, folosiți în traficul de ființe umane, și/sau “reintegrați” cu forța în familii.

Ludus Baby Hospital

În Romania anual au loc mai puțin de 1000 de adopții naționale raportat la zecile de mii de copii abandonați din toată țara.

Istoric

Aproximativ 10.000 de adopții internaționale au avut loc intre 1990-2004. Dovezi incontestabile arată că acești copii au crescut într-un mediu sănătos, în case fericite. Cu toate acestea, în 2001, datorită lipsei unor legi și proceduri corecte în procesul de adopție internațională, a unui sistem birocratic plin de corupție, a mitei funcționarilor, a unor agenții de adopție fără scrupule și a multor familii de etnie romă lovite de sărăcie și dispuse să își vândă copiii pentru un profit, Guvernul României a suspendat adopțiile internaționale pe o perioadă nedeterminată.

Pe parcursul acestei perioade, adopțiile internaționale au continuat să se desfășoare în sistem de urgență. In anul 2004, adopțiile internaționale au fost închise brusc, cu o cerință anti-adopție internațională stabilită pentru intrarea României în Uniunea Europeană. Astfel, cele 1200 de procese de adopții legale înregistrate, care erau în procesare atunci, au rămas nerezolvate până în ziua de azi, datorită acestei noi legislații.

Ogra Family
Sergiu

Astazi

România este singurul stat membru dintre cele 27 de state membre ale UE care nu permite adopția internațională. Deși România a semnat Convenția de la Haga, care prevede că fiecare copil are dreptul fundamental la o familie, copiilor abandonați și orfani din România încă li se refuză acest drept fundamental.

Pentru a reduce numărul de copii aflați în îngrijirea statului s-au instaurat politici dăunătoare de reintegrare forțată în familiile naturale care i-au abandonat și/sau abuzat. Majoritatea copiilor reintegrați sunt obligați să renunțe la orice formă educație și sunt forțați să cerșească, să fure, să muncească și să se prostitueze pentru a asigura un venit familiei naturale.

Fundația LOC se angajează să ajute autoritățile să găsească o poziție echilibrată în rezolvarea acestei situații, astfel încât zecile de mii de copii abandonați să își găsească un loc permanent în care să fie în siguranță, un loc pe care să îl poată numi ”acasă”.